Η β-γλυκάνη «σύμμαχός» μας για τη μείωση της χοληστερίνης

Η β-γλυκάνη μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια διατήρησης της χοληστερόλης και του σακχάρου στα επιθυμητά επίπεδα, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής και άσκησης.

Featured image for Η β-γλυκάνη «σύμμαχός» μας για τη μείωση της χοληστερίνης

Δημιουργήσαμε τα Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη για εσάς που θέλετε να εντάξετε τη β-γλυκάνη στη διατροφή σας και να επωφεληθείτε από τις ιδιότητές της.
Κάθε μερίδα τεσσάρων Cream Crackers με κριθάρι , βρώμη και β-γλυκάνη, παρέχει 1g β-γλυκάνης. Τα ευεργετικά αποτελέσματα εξασφαλίζονται μετην ημερήσια πρόσληψη 3 g β-γλυκάνης βρώμης, σε συνδυασμό με μια ποικίλη, ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τι είναι η β-γλυκάνη;

Η β-γλυκάνη είναι μια διαλυτή φυτική ίνα που προέρχεται από τη βρώμη και έχει αποδειχθεί ότι, στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής, μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα με φυσικό τρόπο. Για να απολαύσετε τα ευεργετικά αποτελέσματα της β-γλυκάνης θα πρέπει να προσλαμβάνετε 3g β- γλυκάνης βρώμης την ημέρα και φυσικά να ακολουθείτε ισορροπημένη διατροφή και έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Τα υψηλά επίπεδα χοληστερόλης συνιστούν παράγοντα κινδύνου για την εκδήλωση της στεφανιαίας νόσου, η οποία έχει πολλαπλούς παράγοντες κινδύνου και η μεταβολή ενός από αυτούς ενδέχεται να έχει ή να μην έχει ευεργετικό αποτέλεσμα.

10 συμβουλές και συνήθειες για τη μείωση της χοληστερίνης!

  1. Ακολουθήστε τις αρχές της μεσογειακής διατροφής.
    Η μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, όπως είναι τα μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, οι φυτικές ίνες και τα αντιοξειδωτικά.
  2. Περιορίστε το κόκκινο κρέας.
    Μοσχάρι, χοιρινό, αρνί, κατσίκι πρέπει να καταναλώνονται με μέτρο, καθώς ενοχοποιούνται για την αύξηση της χοληστερίνης.
  3. Βάλτε ψάρι στη διατροφή σας.
    Σε αντίθεση με το κόκκινο κρέας, το ψάρι συμβάλλει στο να ρίξετε την κακή και να ανεβάσετε την καλή χοληστερίνη σας.
  4. Τα φρούτα είναι σύμμαχος.
    Φροντίστε να καταναλώνετε 2-3 φρούτα μέσα στην ημέρα σας.
  5. Προσοχή στο μαγείρεμα!
    Ο υγιεινός τρόπος μαγειρέματος (και η αποφυγή των τηγανιτών) αποτελεί το κλειδί για μια σωστή και ισορροπημένη διατροφή.
  6. Πείτε «ναι» στις φυτικές ίνες.
    Οι υδατοδιαλυτές ίνες, που περιέχονται στη βρώμη, μειώνουν τα επίπεδα ολικής και «κακής» χοληστερίνης.
  7. Ναι και στις τροφές με β-γλυκάνη!
    Μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση β-γλυκανών, κυρίως από βρώμη και κριθάρι, μειώνει τα επίπεδα ολικής και LDL («κακής») χοληστερίνης.
  8. Έλεγχος σωματικού βάρους & άσκηση.
    Η υψηλή χοληστερίνη αποτελεί μία από τις πρώτες επιπτώσεις αύξησης του βάρους και της εμφάνισης υπέρβαρου ή παχυσαρκίας. Η άσκηση μας βοηθάει να κρατάμε το βάρος μας στα επιθυμητά επίπεδα και μπορεί να συμβάλλει και στην αύξηση της «καλής» χοληστερίνης.
  9. Προσοχή στα γλυκά.
    Αν έχετε υψηλή χοληστερόλη θα πρέπει να αποφεύγετε τα γλυκά που περιέχουν γάλα, κρέμα γάλακτος και βούτυρο. Καλύτερα να ικανοποιήσετε την ανάγκη σας για γλυκό με σνακς που περιλαμβάνουν μέλι, μαρμελάδα, ταχίνι ή ακόμη και το παστέλι, το γλυκό του κουταλιού, η μαύρη σοκολάτα, εννοείται με μέτρο!
  10. Βάλτε τα όσπρια στο εβδομαδιαίο σας διαιτολόγιο.
    Τα όσπρια είναι μια θαυμάσια τροφή, που μας προμηθεύει με υδατάνθρακες, ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, μέταλλα, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Καταναλώστε τα τουλάχιστον δυο φορές την εβδομάδα, καθώς σχετίζονται με την καλή υγεία της καρδιάς και τον έλεγχο της χοληστερόλης.

Με πληροφορίες από τα tips του Κλινικού Διαιτολόγου-Διατροφολόγου Χάρη Γεωργακάκη, όπως πρωτοδημοσιεύτηκαν στο site creamcrackers.gr