Προϊόντα χωρίς γλουτένη, για εσάς που έχετε δυσανεξία

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλη ζήτηση σε τρόφιμα και τυποποιημένα προϊόντα χωρίς γλουτένη, από καταναλωτές που έχουν δυσανεξία στη γλουτένη.

Featured image for Προϊόντα χωρίς γλουτένη, για εσάς που έχετε δυσανεξία

Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη, ενώ η δυσανεξία σε αυτή ονομάζεται «κοιλιοκάκη» και προκαλεί στους πάσχοντες διάφορα ενοχλητικά συμπτώματα, μεταξύ των οποίων διάρροια, πόνο στην κοιλιά και ενοχλητικό φούσκωμα. Πρόκειται για αυτοάνοση ασθένεια του λεπτού εντέρου και ταλαιπωρεί, σύμφωνα με μελέτες περίπου το 1% του πληθυσμού στην Ελλάδα.

Οι άνθρωποι που έχουν ευαισθησία στη γλουτένη μπορούν να κάνουν την καθημερινότητά τους ευκολότερη αναζητώντας τρόφιμα χωρίς γλουτένη που είναι διαθέσιμα σε διάφορες κατηγορίες. Είναι σημαντικό να διαβάζουν προσεκτικά τις συσκευασίες των προϊόντων και να βεβαιώνονται ότι φέρουν το ειδικό σύμβολο που δηλώνει ότι είναι εγκεκριμένο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Κοιλιοκάκης A.O.E.C.S  και μπορεί να καταναλωθεί από άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Tips για όσους έχουν δυσανεξία στη γλουτένη

  • Βάλτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τρόφιμα όπως ρύζι, πατάτα, καλαμπόκι, φρούτα, λαχανικά, ψάρια, σόγια, πουλερικά, γαλακτοκομικά κ.ά. που μπορούν να καταναλωθούν άφοβα από άτομα δυσανεκτικά στη γλουτένη.
  • Αναζητήστε στην αγορά προϊόντα χωρίς γλουτένη που θα σας βοηθήσουν να έχετε στη διάθεσή σας εύκολα σνακ χωρίς γλουτένη, όπως φρυγανιές, μπισκότα ή ψωμί σε φέτες.
  • Διαβάστε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, καθώς συχνά η γλουτένη κρύβεται εκεί που δεν το περιμένετε!

 Προϊόντα Παπαδοπούλου χωρίς γλουτένη

Η εταιρεία μας έχει σειρά προϊόντων Χωρίς Γλουτένη, που περιλαμβάνει φρυγανιές, κράκερ, αλλά και μπισκότα σε δύο γεύσεις (σοκολάτα και πορτοκάλι). Ανακαλύψτε τα! 

Με πληροφορίες από το άρθρο του  Βασίλειου E. Κατσίλα, Διατροφολόγου-Διαιτολόγου, BSc που πρωτοδημοσιεύτηκε στο www.diatrofi.gr