Πόσο καλό μας κάνει η β-γλυκάνη;

Οι φυτικές ίνες έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την συνολική μας υγεία. Μια από τις σπουδαιότερες φυτικές ίνες, για την οποία πολύς λόγος γίνεται τα τελευταία χρόνια, είναι και η β-γλυκάνη.

Featured image for Πόσο καλό μας κάνει η β-γλυκάνη;

Η β-γλυκάνη απαντάται συχνότερα στα δημητριακά και ειδικότερα στη βρώμη και το κριθάρι. Τα τελευταία χρόνια έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον του καταναλωτικού κοινού, καθώς μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια διατήρησης της χοληστερόλης και του σακχάρου στα επιθυμητά επίπεδα.

Οι ευεργετικές ιδιότητες της β-γλυκάνης:

  • Η β-γλυκάνη είναι μια από τις σπουδαιότερες τροφές των καλών βακτηριδίων του εντέρου και άρα μια ιδανική πρεβιοτική πρόταση. Βοηθά στην γενικότερη υγεία του εντέρου και καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα.
  • Μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα σακχάρου, καθώς καθυστερεί την απορρόφηση της γλυκόζης στο αίμα.
  • 3 γραμμάρια β-γλυκάνης την ημέρα, μειώνουν την «κακή χοληστερόλη» (LDL) κατά 5-7%.

Δημιουργήσαμε για εσάς ένα κράκερ με β-γλυκάνη!

Πιστοί στο όραμά μας να προσφέρουμε στο καταναλωτικό κοινό προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και ανάγκες, δημιουργήσαμε τα Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη. Είναι νόστιμα, ενώ μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή και σε διάφορους συνδυασμούς σαν ένα θρεπτικό μικρο-γεύμα. Για παράδειγμα, μπορείτε να τα συνδυάσετε με κάποιο αγαπημένο άλειμμα όπως ταχίνι, μέλι ή τυρί κρέμα και να συμπληρώσετε το γεύμα σας με μια φρέσκια τροφή όπως μπανάνα, μήλο, αχλάδι,  και  τοματίνια. Τέλος, μπορούν να αποτελέσουν τη βάση και για ένα κυρίως γεύμα ή ακόμα και για ένα λαχταριστό σπιτικό γλυκό ψυγείου.

Τα Cream Crackers με κριθάρι, βρώμη και β-γλυκάνη μας δίνουν 1g β-γλυκάνης ανά 4 κράκερς (που αποτελούν μία μερίδα) και είναι μια υγιεινή επιλογή, καθώς περιέχουν δημητριακά ολικής άλεσης και είναι καλή πηγή εδώδιμων ινών.

Με πληροφορίες από το άρθρο του Βασίλειου E. Κατσίλα, Διατροφολόγου – Διαιτολόγου, BSc που πρωτοδημοσιεύτηκε στο diatrofi.gr.

Πηγή: https://www.sciencedirect.com/topics/biochemistry-genetics-and-molecular-biology/beta-glucan