Μήπως σας λείπουν βιταμίνες; 

Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν προσλαμβάνει τις ημερήσιες απαραίτητες ποσότητες βιταμινών.

Featured image for Μήπως σας λείπουν βιταμίνες; 

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού (τόσο ενήλικες, όσο και παιδιά) φαίνεται πως παρουσιάζει σημαντικές διατροφικές ελλείψεις, σύμφωνα με την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής και Υγείας (Πα.Με.Δ.Υ.) που εκπονήθηκε από το τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 98% του δείγματος παρουσιάζει έλλειψη σε βιταμίνη D, το 83% σε φολικό οξύ, το 66% σε ασβέστιο και το 35% σε σίδηρο.

Τα παραπάνω συστατικά είναι απαραίτητα για την υγεία μας. Συγκεκριμένα, η βιταμίνη D βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου, συμβάλλοντας έτσι στην καλή υγεία των οστών, και επιπλέον ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το φολικό οξύ επίσης τονώνει το ανοσοποιητικό μας και μας βοηθά στη μείωση του αισθήματος κόπωσης. Το ασβέστιο είναι βασικό συστατικό των οστών και των δοντιών, ενώ ο σίδηρος είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία, ενώ η έλλειψή του προκαλεί αναιμία και κόπωση.

Tips για να αντιμετωπίσετε τις διατροφικές ελλείψεις!

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για να επιτύχετε επάρκεια θρεπτικών συστατικών ώστε να διατηρήσετε την καλή υγεία σας.

Βάλτε ποικιλία στην καθημερινή σας διατροφή. Εμπλουτίστε το καθημερινό σας διαιτολόγιο με επιλογές από όλες τις κατηγορίες τροφίμων, ώστε να μειώσετε τις πιθανότητες να αντιμετωπίσετε διατροφικές ελλείψεις.

  • Εμπιστευτείτε τα εμπλουτισμένα τρόφιμα τα οποία δημιουργήθηκαν για να μας βοηθήσουν να προσλαμβάνουμε περισσότερα θρεπτικά συστατικά.

Δείτε στο παρακάτω infographic ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διατροφικές ελλείψεις:

Ψωμί Σίτου Plus, ένα ψωμί του τοστ που μας δίνει το κάτι παραπάνω!

Το Ψωμί Σίτου Plus είναι ένα αφράτο ψωμί του τοστ, το οποίο είναι εμπλουτισμένο με φολικό οξύ, βιταμίνη D και ασβέστιο. Είναι λοιπόν ένα ψωμί που μπορεί να μας βοηθήσει να πάρουμε τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε, στα πλαίσια μιας ποικίλης, ισορροπημένης διατροφής και άσκησης. Απολαύστε το στο τοστ ή με άλλους συνδυασμούς, όποια ώρα της ημέρας θέλετε!

Παρακάτω, σας δίνουμε μερικούς θρεπτικούς συνδυασμούς με Ψωμί Σίτου Plus:

2 φέτες εμπλουτισμένο ψωμί του τοστ

  • + αυγό, που έχει μεγάλη θρεπτική αξία βιταμινών Β και D
  • + αβοκάντο, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και μονοακόρεσταλιπαρά οξέα
  • + αμυγδαλοβούτυρο, που είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και βιταμίνη Ε
  • + ταχίνι και μέλι που μας δίνει έξτρα ενέργεια
  • + τυρί χαμηλών λιπαρών και μία φέτα γαλοπούλας για έξτρα πρωτεΐνη

Με πληροφορίες από τα άρθρα της Νικολέτας Τζημαγιώργη, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, M.Sc. που πρωτοδημοσιεύτηκε στο mednutrition.gr και της Αγγελίνας Λορέντζου, Διαιτολόγου-Διατροφολόγου, μέλους της ομάδας Logodiatrofis.gr