Η Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ A.E. στηρίζει το πρόγραμμα FUNglucan για την ανάπτυξη καινοτόμου τροφίμου εμπλουτισμένου σε β-γλυκάνες

Συμμετοχή της Εταιρείας σε μια πρωτοποριακή έρευνα

Featured image for Η Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ A.E. στηρίζει το πρόγραμμα FUNglucan για την ανάπτυξη καινοτόμου τροφίμου εμπλουτισμένου σε β-γλυκάνες

Πιστή στο όραμά της για την ανάπτυξη πρωτοποριακών διατροφικών προϊόντων ελληνικής προέλευσης, η Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ A.E. συμμετείχε στο ερευνητικό χρηματοδοτούμενο έργο FUNglucan, σε συνεργασία με το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το έργο χρηματοδοτήθηκε μέσω της δράσης «Ερευνώ, Δημιουργώ, Καινοτομώ».

Στόχος του προγράμματος ήταν η ανάπτυξη καινοτόμου λειτουργικού τρόφιμου, εμπλουτισμένου με β-γλυκάνες από μανιτάρια ελληνικών βιοτόπων. Η συνταγή, απλή. Ένα μπισκότο εξ ολοκλήρου φτιαγμένο στην Ελλάδα, με μεγάλη περιεκτικότητα σε μανιτάρια και συγκεκριμένα από το είδος Pleurotus eryngii -τα γνωστά king oyster που πρωταγωνιστούν τα τελευταία χρόνια στη γαστρονομία. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκε το μπισκότο το οποίο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μελετών, προσφέρει σημαντικά οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό και ειδικά σε αυτόν των μεγαλύτερων ηλικιακά ατόμων, βελτιώνοντας το εντερικό μικροβίωμα και ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημά τους.

Οι δημιουργοί του πρωτοποριακού αυτού προϊόντος επέλεξαν τις β-γλυκάνες, καθώς πολλές μελέτες έχουν δείξει τα τελευταία χρόνια ότι μπορούν να τροποποιήσουν τις βιολογικές αποκρίσεις του ανθρώπινου οργανισμού με πληθώρα ευεργετικών για την υγεία δράσεων. Στη συνέχεια, κατόπιν ενδελεχών ελέγχων, προτιμήθηκε το μανιτάρι Pleurotus eryngii, λόγω της μεγάλης του περιεκτικότητας σε β-γλυκάνες αλλά και των μεγαλύτερων οφελών που μπορούσε να προσφέρει στην ανθρώπινη υγεία, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό σύστημα, προστατεύοντας την ακεραιότητα του γενετικού υλικού, αυξάνοντας τα ευεργετικά βακτήρια (προβιοτικά) του εντέρου και παράγοντας ωφέλιμους μεταβολιτές.

Με τη συμμετοχή της σε μία ακόμη πρωτοποριακή έρευνα, η Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ A.E. αποδεικνύει έμπρακτα ότι η ανάπτυξη λειτουργικών προϊόντων που καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες των καταναλωτών, ενώ ταυτόχρονα βελτιώνουν την υγεία τους, αποτελεί στρατηγικό πυλώνα της δράσης της, η οποία χαρακτηρίζεται εδώ και έναν αιώνα από καινοτομία, ποιότητα, σεβασμό στον καταναλωτή, ήθος και αριστεία.